November 02, 2007

Hati Malaya, Hati Nona Cici


on 26th Oct 2007 yg lepas, alhamdulillah, dgn sekian lama x tgk movie kt cinema (mmg most of d movies i watch kt cinema adalah local movies), ive decided to watch 1957: Hati Malaya with my dearest kat GSC,O.U...rasa sgt2 teruja bila 3 of my sisters (bye,nana & kerr) ckp that i shud watch this movie coz betol2 menyentuh jiwa..wah wah...huhuhu...dgn bangganye saya menge'book' tiket online...2 ticks on 26th oct 2007 at 9.10pm..after had my dinner with my dearest,kitorang terus rush masok cinema..i didnt wanna miss d opening scene,tp 'him' seboleh-boleh ckp belom start lg..ahhh...x pedulik ah..nak jugak...n we were 15minutes late frm d exact time,n betol seyyy 'him' ckp, x start lg..

Bile start jek, dada saya rasa mcm berdebar-debar..xtau knp...mcm nervous nak tgk sejarah kemerdekaan negara tumpah darahku ni..Bile tgk satu-satu sultan Tanah Melayu sign surat perjanjian, rasa mcm, ishk...siannyer dorang,dorang serba salah nak mempertahankan negeri masing-masing..tp no choice...well,ive never seen any of our Sultan zaman-zaman tu kecuali Sultan Johor (ye,saya anak jati johor n proud of my hometown!) & Sultan Selangor (dats because i love to read about sultan2 [duh,history negeri2 suke ler aku bace..huhu] & tgk gmbr2 sultan lama-lama kt library)..but so far d selection of actors utk sumer watak2 tu,i loiiiikkkeee...!!...especially Sultan Johor..Jins Shamsudin did it well wlpun bdn dia x setegap Sultan Johor...

Honestly, i dun care much about Mala/Sal, Hali/Zahari, Ani/Aishah n Rafik/Rozhan...Its just that their characters mcm membantu jalan cerita movie ni jadik different sbb its not a movie yg buat pasal history semata-mata..but behind all d obstacles of pemimpin2 kita harungi,masih ada cerita di sebaliknya yg secara x langsung membantu perjalanan pemimpin2 kita mencapai kemerdekaan..n d modern characters pulak, agak interesting sbb it shows that our new n young generation masih ada yg sanggup berjuang dgn cara dorang yg tersendiri wlpun x sebesar mana..love them, but its not d main reason why i really wanna watch movie ni..

Yes, i admit, im a lazy writer & poet sbb never like reading..n i know i wont be a great writer if i dont read, but actually i do love to read n tgk2 buku2 history pasal tokoh2 kt Malaysia ni n especially pasal salah silah n sejarah Sultan..read about Tun Dr. Ismail before..he's a great man..heheh..Onn Jaafar, a great man yg dah buat mcm2 utk tlg org Melayu,n bile tgk camaner dia ditentang n dipersoal, saya rasa mcm org2 kite masih ada yg tak berubah dari segi tu sumer smp skang...i dont know about others, but in my opinion, mmg ramai lg yg suke mempersoal drpd membantu..n kdg2 terpikir,50 yrs of independence masih x mampu ubah org2 Melayu kite ke?Saya bangga tgk Onn Jaafar n d scene where he wanted to resign 4 d 1st time,i think it was a superb acting by Zaefrul Nordin..Imagine n put urself in Onn Jaafar's place n how u have to face it everything,blamed by ppl & confused in d middle...pergh..Onn Jaafar mmg kuat!...

N Tunku Abd Rahman, he's also a superb great man..His intentions dari mula pun mmg ikhlas semata nak tlg Tanah Melayu, n i almost cried when i watched scene org2 ramai kumpul duit utk tlg Tunku Abd Rahman pegi London..control gile sbb xnk nangis..huhu...but that part,perghhh...mmg menusuk betol..n hey,if i was there,i wud do d same...asalkan negara kita merdeka..kan?who wudnt...n pengorbanan bersama tu ternyata x sia2...n kudos to Kamaruzzaman Taib..as a Malaysian yg mmg xpnah tau camaner cara bercakap Tunku Abd Rahman, he made me believe that is how Tunku walks,talks & cries for his country...with his loghat kedah n stuffs, he did it very2 well..n to their acting coach,hebat hebat!..syabas!..

But what makes me confuse until now n mungkin xtau atau xfaham...knp masa Onn Jaafar nak bwk org2 Cina dari MCA join parti dgn org2 melayu, dibantah smp dituduh pembelot?Tp masa Tunku Abd Rahman, idea tu diterima ramai..was it because of how desperate they were n they have no choice or was it because they cant accept Onn's idea..?Mungkin saya kurang faham...tp that idea have made Malaysia living in multiracial n harmony community...n what im really proud of is, 28 tahun before my birthday, bendera Union Jack diturunkan..huhuhu..bangga bangga....

Overall,this movie semesti & harus ditonton semua Malaysian sbb at least,byk jgk ilmu & knowledge about our country yg kite dpt tau & for d young generations,maybe akan buatkan kita pun rasa bersemangat nak hasilkan something pasal kemerdekaan Malaysia kan?insyaAllah... :) Kudos to Pesona Pictures bcoz as usual, art direction,props,costume n set design movie2 Shuhaimi Baba x pernah menghampakan..suke sgt2 baju2 kurung masa zaman2 dulu..!..huhu...Syabas to Dee Hasnan n others..

Check out this movie's official website.. http://
www.1957hatimalaya.com/

1 Comments:

Blogger Che Kem said...

hai Nona Cici, kebetulan saya baca blog saudari sewaktu mencari maklum balas pasal filem ini. Suka saya bila awak suka menonton filem ini tapi di luar sana ramai lagi yang tak endah dengan filem sebegini.
Masa dato' Onn cadang bukan melayu masuk UMNO ia ditentang kerana orang melaya tak mahu UMNO yang diasas melayu dibuka keahliannya kepada bukan melayu, mereka takut keistimewaan dan ketuanan melayu akan terjejas TETAPI berbeza dengan TUNKU yang mengambil formula yang hampir sama cuma membuat perkongsian kuasa tanpa membuka keahlian UMNO kepada nonmalays jadilah macam sekarang dimana parti politik hanya bersekutu untuk perpaduan.

ce'kem2ngadapseni.blogspot.com

November 7, 2007 at 11:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home